МЕНЮ
КОШНИЦА

Екзотични семена на Крес (Кресон) - Lepidium sativum за салати и средиземноморски деликатеси

Екзотични семена на Крес (Кресон) - Lepidium sativum за салати и средиземноморски деликатеси - Кресон (крес) семена с отлична цена: 2.50 лв.
Екзотични семена на Крес (Кресон) - Lepidium sativum за салати и средиземноморски деликатеси

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 5 гр. (около 350 - 450 бр. семена на Крес (кресон) има в една опаковка)
  • Норма за сеитба: От 40 до 50 грама за декар.
  • Реколта: От 500 до 600 килограма за декар, след четвърта година.
  • Период на сеитба: За открити пространства – март и април, за закрито пространство – целогодишно. Може да се отглежда в саксии и сандъчета за цветя.
  • Период на разсаждане: Не се разсажда. Не се прави разсад от Кресона.
  • Схема на отглеждане: 10/20-25 см. За открити и закрити пространства, както и саксии и сандъчета.
  • Вегетация: 25 дни.
  • Характеристики на плода: Ядлива част – листа и стебла. Височина - 50 - 90 сантиметра. Изключително екзотичен вкус. Леко пикантно, като напомня по аромат на горчицата. Перфектно съчетание със салата от домати и краставици, както и различни видове зеленолистни.

Онлайн магазин градински semenata.bg представя на любителите на свежестта и зелените вкусотии семена на Кресон, популярен още и като Крес (латинско име Lepidium sativum). Може да ги поръчате лесно и удобно от сайта ни.

При едногодишното си отглеждане зеленчукът израства с много бързи скорости. Стъблата и листата му имат изключителна свежест и могат да се хапват от две до три седмици след като семената са били засети.

Високо ценено и с кулинарна стойност, зеленото растение притежава интересен вкус, наподобяващ горчицата. Леко, приятно пикантния му вкус го нарежда напред в класациите по използване за направата на запомнящи се салати с различен, интересен вкус. Можете да ползвате Креса също за подправка при приготвяне на морско ястие. Добре се съчетава с рибно и пилешко месо, различни видове зеленчуци или ако обичате да експериментирате със сосове. 

Кресонът става за сеене вкъщи, в сандъчета или разнообразни съдове за цветя. Ако поливате равномерно и ако засявате на 7 до 10 дена, ще бъдете осигурени от към завидно количество зелена вкусна маса за по-дълги периоди.

Растенията, които се развиват от посятото семе, имат прави стебла, като се издигат на 50 до 90 сантиметра.

Зелената част на зеленчука, именно листата и стеблата са тези, които могат да се консумират. В състава на ядливата част влизат множество витаминозни и минерални съставки - желязото, калция, калия и много от витамините на група – В.

Свежото растение отглеждайте на открити пространства в двора и градината или в къщи, като изберете подходящи сандъци и разнообразни съдове за цветя пластмасови или керамични. Производителите на зеленчуци още през пролетта имат от зеленчука в своите закрити конструкции (полиетиленови оранжерии). Кресонът не е зимоустойчиво растение, за това през зимата му осигурете защитено от ниски температури място.

Ако откриете постоянно слънчеви места и се наемете да поливате на чести интервали от време, има възможност Кресът да се гледа като целогодишна култура. Както казахме обаче това трябва да е в парник, оранжерия или у дома, за да не измръзнат навън.

Самото бране става по следния начин – обират се изрязвайки растението до корена или пък се издърпват направо с него. После се събира на връзка, на комплекти и вече може да се изложи за търговски цели.

Важни условия при отглеждане на Кресон са достатъчната влажност и светлинните условия. Когато поливането е често и умерено, ще получите страхотно количество и качество. Сушата не е вариант за Креса. Ако пък не е достатъчно светло, качеството на зеленчука няма да е добро.

Като говорим за готовите зеленчуци, имайте в предвид факта, че може да имате добив от 500 до 600 килограма от декар насаждения, но след като минат първите четири години.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см, 40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив