МЕНЮ
КОШНИЦА

Краставици Гергана семена от най-известния и вкусен български сорт

Сортови семена на краставици Гергана - лидерът сред българските дългоплодни сортове - Краставици семена с отлична цена: 1.10 лв.
Краставици Гергана семена от най-известния и вкусен български сорт

Опции

Купи

Почитателите на краставиците (Cucumis sativus) със сигурност познават класическия сорт краставица Гергана. Сортовите семена на фирмата Флориан ви очакват на нашия сайт. Ценността на този  сорт краставица е във вкусовите качества.

Гергана без съмнение са най-популярния български салатен сорт краставица, който редовно присъства на трапезата като част от ежедневното меню. Отглежда се за ранно, средно и късно производство. Сортът е подходящ за отглеждане на открито и производство в парници и оранжерии, изработени от Израелският полиетилен за оранжерии.

Реколтата от краставици Гергана е обилна. При подходящите условия за отглеждане ще ви дари с крехки и сочни зеленчуци със средна дължина около 30 см. Краставиците са с тъмно зелен цвят. Вкусът им е много приятен и освежаващ. Ароматът е лек и изкушаващ. Краставиците нямат горчивина, което ги прави любим зеленчук и сред децата.

Производителите на краставици ценят високо голямата устойчивост на този сорт на промени в климатичните условия. Това е един от най-предпочитаните сортове за отглеждане в градината във всеки край на България, дори в планинските райони с висока надморска височина. Растенията са едногодишни. Оптималните условия за отглеждането на сорт Гергана включват топли, слънчеви места с добре дренирани почви и редовно поливане. Желателно е в почвата да се добави подходящ тор за краставици и зеленчук, за да се постигне максимална реколта от този вкусен сорт.

Кога да предвидите засяването на семената? 

Засейте семена от краставица Гергана в последната седмица на март, за да получите ранна реколта. За среден добив най-подходящото време е периода между началото на април и края на май. Сортът е подходящ и за късен добив. За целта трябва да засеете семената в края на юни – началото на юли. Винаги осигурявайте обилно поливане особено на младите растения, които бързо се развиват. Вегетационният период на краставица Гергана е около 2 м, тоест 57 - 60 дни.

Растенията се отглеждат редово. Най-популярната схема за засяване е 80/40 за ранен добив, 100 – 120/10 -12см за средна и късна реколта.
В 1 грам семена ще получите около 28 - 35 броя. За засаждането на 1 декар краставици Гергана ще са нужни 150-180 грама за ранна реколта и 180-200 грама за късен и среден добив.

Краставицата присъства на трапезата на човек от хилядолетия. Счита се, че родината на този вкусен зеленчук е Азия. Отглеждала се е още преди новата ера и по времето на Александър Македонски е била пренесена в Европа. Краставицата има невероятно освежаващ ненатрапчив вкус, който позволява комбинирането й с разнообразие от зеленчуци, млечни продукти, меса, подправки и други.

Този зеленчук съдържа много голямо количество вода. Затова се предпочита за консумиране през лятото за допълнителна хидратация и усещане за свежест. Сорт Гергана е особено подходящ за приготвяне на салати, като класическата българска Шопска салата, млечна салата и други. Сред любимите нашенски ястия е и тараторът. В тази студена супа се съчетават перфектно вкусът на българския сорт краставици Гергана с българското кисело мляко и подправката копър.

Добавя се чесън, смлени орехи и сол и изкушаващия таратор е готов за консумиране.

Хидратиращите способности на краставицата я правят популярен продукт в козметиката. Екстрактът от краставица действа успокояващо и хидратиращо на кожата. Зеленчукът може да се използва и за директно налагане върху възпалена кожа или изморени клепачи за тонизиране и възстановяване.

Норма за сеитба: При ранното сеене от 150 до 180 грама на декар, при средното и късното от 180 до 200 грама на декар.

Период на сеитба: Ранно сеене от 25 до 30 март, средното е от първите априлски дни до 20 май, късното от 25 юни до 5 юли.

Схема на отглеждане: 80 - 120/20 - 40 см

Вегетация: От 57 до 60 дена. 

Разфасовка: 2 гр. (56 - 70 бр. семена от краставици Гергана), 3 гр., 5 гр., 10 гр. и 50 гр.

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив