МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Кориандър - силно ароматна екзотична подправка от древността (Coriandrum sativum)

Семена на Кориандър - силно ароматна екзотична подправка от древността (Coriandrum sativum) - Кориандър семена с отлична цена: 1.50 лв.
Най-продаван
Семена на Кориандър - силно ароматна екзотична подправка от древността (Coriandrum sativum)

Опции

Купи
 • Цъфтеж: Дребен цвят в бледорозово или бяло, цъфтящ през май.
 • Височина: До 70 сантиметра.
 • Осветеност на терена: Засейте семената на Кориандър на слънчево място без да е засенчен.
 • Почвени условия: Плодородни и влажни почви, леко алкални.
 • Устойчивост на ниски температури: Ниска зимоустойчивост.
 • Дълговечност: Едногодишно растение.
 • Подходящо място: В двора или градината, както и в саксия на терасата.
 • Период на сеитба: Напролет и наесен.
 • Дълбочина на сеитба: От 3 до 4 сантиметра.
 • Норма на сеитба: Използвайте около 1,6 кг семена на декар площ.
 • Схема на отглеждане: Редово с дистанция между редовете от 25 до 30 сантиметра и между растенията 20 сантиметра.
 • Период за покълване: Няколко седмици.
 • Необходимост от поливане: Регулярно напояване без преполиване.
 • Подходящи торове: Тори се преди сеене с торове за зеленчуци, за подправки или универсални.

Сортовите семена на удивителната и екзотична подправка Кориандър (Coriandrum sativum) вече е част от каталога с билки и подправки на Онлайн магазин за професионални семена Semenata.Shop, който представяме на вниманието на клиентите си с интереси в областта на градинарството и на билкарството. 

Родината на Кориандъра е Южна Америка, откъдето се е разпространил изключително широко в държавите около Средиземно море и югозападната част на Стария континент, а оттам и по целия свят, включително и у нас. Кориандърът е специфична подправка, която заема централно място в кухнята на страните от средиземноморието и Латинска Америка. В страната ни гастрономите и редовите домакини използват подправката в различни ястия и салати.

От ароматното растение се ползват предимно свежата листна маса и сушените семенца. Подправката е от едногодишните растения с високо съдържание на етерични масла. Изправените стебла достигат до 70 сантиметра растеж. В плода пък има висока концентрация на етерични масла, линалооли, гераниоли, цитронелоли, както и на растителни масла.

Подправката Кориандър е от класа на двусемеделните, от семейството на сенникоцветните и рода на кориандъра. Корените на растението не са така силно развити като надземната му част. Листенцата са оцветени в светлозелено и напомнят листенцата на ароматен Магданоз. Растението прави дребен цвят, обагрен в бледорозово или бяло, а цъфтенето му е през месец май.

Когато сеете семена от Кориандър, не забравяйте, че той има огромна нужда от пряка слънчева светлина поне няколко часа от деня и не понася засенчени терени. Към почвите тази подправка няма особени изисквания, но все пак изберете леко алкални, плодородни и влажни почви. Тори се преди самото сеене с торове за билки и подправки, а след това регулярно според действието на избрания тор.

Семенцата се сеят напролет и наесен, като за един декар са Ви нужни около 1,6 килограма сортови семенца. Обирането на добивите се прави щом розетките на растенията са напълно оформени и листната маса е в оптималния си период на развитие.

Най-често листенцата на Кориандъра се използват сурови или се сушат на връзка, която се съхранява на прохладно, проветриво и сухо място, но може и да ги накълцате на дребно и да ги замразите за по-нататъчна употреба.
Ако гледате правилно насажденията, добивите могат да достигнат до два тона и половина от декар, що се отнася до листна маса, както и до 90 кила от декар ако събирате зрънцата на Кореандъра, показват данните от каталога на Онлайн магазин semenata.bg.

Помнете, че подправката няма висока устойчивост на зимните условия в страната ни. Може да я сеете в двора, в градината, а и в подходящи съдове на слънчево място на терасата, балкона или верандата у дома Ви. Семенцата покълват в рамките на няколко седмици след сеенето им.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаБял, Розов
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив