МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Киселец за уникален вкус във всяка салата - Rumex acetosa

Семена на Киселец за уникален вкус във всяка салата - Rumex acetosa - Киселец семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на Киселец за уникален вкус във всяка салата - Rumex acetosa

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 1 гр. (1000 - 1500 бр. семена).
  • Норма за сеитба: 500 гр. за декар.
  • Реколта: Листата на киселеца са готови за салата за около 90 - 120 дни.
  • Период на сеитба: Пролетно и есенно време.
  • Период на разсаждане: Препоръчва се директна сеитба, без подготвяне на разсад.
  • Схема на отглеждане: Сее се на 0,5 до 1 сантимерът при разстояние от 50-60 сантиметра.
  • Вегетация: 90 - 120 дни.
  • Характеристики на плода: Полезната част на киселеца са неговите листа. Те са матово зелени, сочни и с характерен леко кисел вкус. 

Онлайн градински център semenata.bg представя с най-голямо удоволствие семена на киселец за салата и ястия (лат. име Rumex acetosa). Киселецът е едно от най-известните и широко използвани тревисти растения с интересен вкус. То е изключително нискокалорично, като в 100 грама от него се съдържат само 25 калории. Естествено това автоматично го прави популярно в диетите, на едно от първите места при използване за отслабване, като хранителна добавка.

Киселецът е част от семейство лападови, листата му са продълговати, като дръжките им са дълги, за разлика от подобните им зеленчуци. Киселецът има способността да цъфти през летните месеци юни или юли, цъфтежът му е красиво червеникаво-зелен, което освен полезно растение, го прави и много красиво. За да се получат и развият новите листа на зеленчука, е необходимо цветовете да се премахват редовно. Това води до израстване на по-големи и здрави листа.

В случай, че искате да запзите семенца от вашия киселец, екипът на магазин semenata.bg може да ви даде съвет как да разберете, че те са узрели – започват да променят цвета си към кафеникав и да блестят от лъскавата си повърхност.

Една интересна подробност за киселеца е, че идва от Азия, както повечето подправки. Хубавото при него е, че може да започнете да го използвате още в ранна пролет.

Отглеждането му е привилегия на цяла Европа. Този изключително популярен листен зеленчук е много подходящ при готвене на месо и салати, тъй като има освежаващо-кисел вкус. Много богат на витамини, като например В1, В2, особено важният в. С, както и много други. Интересно е, че оксаловата киселина е виновникът за киселия вкус на този зеленчук.

Приятният кисел вкус за някои хора обаче не се препоръчва - при непоносимост към оксалова киселина, т.е. при хора с някои от следните заболявания: ревматизъм, подагра, страдащи от ревматоидни заболявания и други. Но пък хората, без подобни оплаквания, могат спокойно да си хапват киселец, използвайки това, че има противовъзпалително действие. Освен това зеленчукът подобрява желанието за хранене и има добри отзиви в хомеопатията и борбата с жлъчните проблеми.

Онлайн магазин semenata.bg може да ви даде няколко полезни съвета за това как да подходите към отглеждането на така прочутия и полезен зеленчук чрез засяване на сортови семена от Киселец.

Като начало да поговорим за засяването на неговите семена. Те могат да бъдат отгледани в любимата Ви градина, ако живеете в къща, а също и на терасата на апартамента ви, като за целта ви е нужна само една саксия или сандъче.

Така по всяко време ще можете да се пресегнете и да наберете пресен киселец. Овкусете всякакъв вид ястие, салата, може да получите страхотен вкус на различни видове сос, местни деликатеси, както и леки и приятни супи. Не е за пренебрегване възможността чисто по американски да поставите едно свежо и крехко листо върху сандвича си за обяд.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоХибридни сортове, Директни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив