МЕНЮ
КОШНИЦА

Кивано - семена от Африканска бодлива краставица - екзотика и страхотен вкус (Cucumis metuliferus)

Кивано - семена от Африканска бодлива краставица - екзотика и страхотен вкус (Cucumis metuliferus) - Кивано семена с отлична цена: 4.50 лв.
Кивано - семена от Африканска бодлива краставица - екзотика и страхотен вкус (Cucumis metuliferus)
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S009150

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 10 бр. сортови семена на Кивано (Cucumis metuliferus).
  • Норма за сеитба: От 150 до 200 грама на декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Ранна сеитба – 25.01-30.03, средна-20.04-20.05, късна – 25.06 - 05.07.
  • Период на разсаждане: Началото на април.
  • Схема на отглеждане: На слънчево и топло място, повече влага.
  • Вегетация: От 100 до 110 дни.
  • Характеристики на плода: Киваното е доста интересно и екзотично едногодишно растение. Образува плодове с форма на овал с твърда кора, бодлива повърхност и много интересен сладък вкус. Повечето хора го описват като съчетание от лимон, краставица и пъпеш.  Дължината на плодчетата е около 10 - 15 см, а средно тежат около 200 - 300 гр. Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние, но намират приложение и като добавка към ястия.

Онлайн магазин semenata.bg представя на любителите на екзотиката и различните зеленчуци семена на Кивано или познато още като Африканска бодлива краставица. Зеленчуковото растение може да оприличим на кръстоска между краставица и пъпеш с лимонови нотки. Изключително екстравагантен зеленчук, не особено популярен тук, но вкуса и вида му привличат дори и върлите почитатели на традиционния български зеленчук.

Характерно за външния вид на киваното са рогцата, с които е покрито. Затова е наричан още рогат пъпеш. Ако очаквате нещо стипцаво или горчиво от вкуса му, заради странния му вид, ще Ви разочароваме. Киваното има сладникав и освежаващ вкус. Други интересни имена, с които е познат зеленчука са например желиран пъпеш или английски домат.

Най-добре можем да опишем вкуса на киваното като смесица от краставици и лимони на едно. Зеленчукът е сладък и с характерна миризма.

Надяваме се да Ви зарадваме като Ви съобщим, че екзотичния плод се гледа подобно на повечето сортове краставици. Също като тях и киваното се увива и пълзи, поради тази причина е необходимо да осигурите нужните опори.

Африканската краставица можете да отгледате посредством предварително приготвени разсади. Налага се да изчакате пролетта, по-точно май месец, когато вече може да изведете разсадите. Ако направите това по-рано рискувате да загубите младите растения, заради замръзване. Зеленчукът не е устойчив на ниски градуси. Най-удачен е вариантът с оражерийните постройки, там разсадите ще бъдат защитени или отглеждане в домашни условия.

Вярно, че плодовете не са особено познати по нашите пазари и са новост, но множество зеленчукопроизводители ги предпочитат. Основно търговците избират киваното, заради начина, по който изглежда, и високите добиви, които се получават при производство. Търговците, изнасящи зеленчуци също предпочитат странните, но изключително полезни плодове.

Киваното се яде в сурово състояние, вътрешността е зелена, със семена, и всичко това е ядливо.

Краставицата африканска и бодлива е особено освежаващ зеленчук, като в състава и влизат множество минерални и витаминозни вещества. Част от тях са витамините С и В, желязото, магнезия, калция, натрия, фосфора и много други.

Друго приложение на Африканските бодливи краставици е включването им в редица диети и хранителни режими. Причина за това е  ниската калоричност на плода.

Семето от кивано сейте според следните насоки. При направата на лехи, оставяйте между тях от 100 до 120 сантиметра. Самите млади поникнали растения поставете на 10 до 12 сантиметра едно от друго. Така ще оставите достатъчно пространство и ще осигурите добри условия за развиване на плодовете.

Вегетацията продължава от 100 до 110 дена. Добивите като период очаквайте август, септември.

Готовите зеленчуци от сорта приберете на по-студени места, но не и в хладилници. Хладното място ще запази плодовете за по-дълго време.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЖълт, Оранжев
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоНад 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Декорация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив