МЕНЮ
КОШНИЦА

Сортови семена на Карфиол Романеско (цветно зеле) зелен сорт

Сортови семена на Карфиол Романеско (цветно зеле) зелен сорт - Зеле семена с отлична цена: 1.50 лв.
Сортови семена на Карфиол Романеско (цветно зеле) зелен сорт

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (в една опаковка има 450 до 525 бр. семена на карфиол Романеско).
  • Норма за сеитба: От 60 до 70 грама на декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Романеско е цветно зеле, което е средно ранен до късен сорт. Засейте семето от 10.01-20.01 и от 25.05-10.06
  • Период на разсаждане: Разсаждане след периода на слани.
  • Схема на отглеждане: Готовия разсад се отглжда редово при схема 70/35-40 см.
  • Вегетация: От 70 - 75 дни.
  • Характеристики на плода: Карфиолът Романеско е сорт, който образува глави с конусна форма, зелени с образувания под формата на розички. Сравнително едри - 1,2 до 1,5 кг средно тегло на главата. Отличен вкус и перфектен търговски вид.

Сайтът semenata.bg предлага на вниманието на любителите на вкусните зеленчуци семена на зелен карфиол Романеско. Интересното при този италиански сорт е, че се слави и като броколи в някои страни. Вкусът му е смесица от тези на карфиола и броколите. Това е причината да се нарича по различни начини.

За да засеете един декар площ от семената, са Ви нужни меджу 60 и 70 грама семена на зелен карфиол. Семенцата се поставят на дълбочина в почвата от 1,5 до 2 сантиметра. Почвата, която е благоприятна за доброто развиване на растенията е плодородна, некиселинна. Времето, което ще е нужно на семената да станат готови за разсаждане е около 30 – 35 дена.

За да отгледате красивите и вкусни карфиоли от сорт Романеско, трябва да знаете, че предварително се подготвя разсад. За да получите ранен добив, може да засеете семената в периода от 10 до 20 януари, а за късно отгледане – от 25 май до 10 юни. Семената поникват при 10 до 15 градуса. Отглеждането на карфиола е чрез разсаждане.

При засяването спазете следните разстояние, от 70 до 80 см между редовете, от 35 до 40 сантиметра между поникналите млади зеленчуци.

Разсаждането на Романеското на открито се случва след като преминат опастностите от слани. Вегетационният период е с продължителност от 70 до 75 дни

Полученият зеленчук образува зелени глави с формата на конус, които приличат на симпатични розички, идеални със своята симетрия. 

В различните страни този сорт е познат като броколи, карфиол и цветно зеле. 

Сега малко за начина на събиране реколтата.  Ще познаете готовите карфиоли Романеско по това как изглеждат. Те се берат, когато са добре сформирали главите си, плътни и с идеални форми на розичките. Берат се като се отрязват до нивото на почвата. Съхранението им за по-дълго може да се осъществи, ако решите да ги замразите. Но за да ги запазите и след размразяване, трябва да бъдат предварително бланширани. Не е хубаво да остава вода в тях, преди прибирането във фризера трябва да са вече изстинали и сухи.

Освен в салати, супи, яхнии и други ястия, карфиолите Романеско както и повечето зеленчуци от този тип, могат да се консервират за зимата. Особено приятно е през студените дни да имате под ръка зеленчуци, било то и под формата на туршия.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив