МЕНЮ
КОШНИЦА

Кантарион Жълт - семена на изключително лечебна билка - Hypericum perforatum

Жълт кантарион - семена от една лечебна билка (Hypericum perforatum) - Жълт Кантарион семена с отлична цена: 1.50 лв.
Кантарион Жълт - семена на изключително лечебна билка - Hypericum perforatum

Опции

Купи

Отглеждането на билкова градина най-често се свързва с ползите от растенията и тяхната лечебна сила. Билки, като Жълт Кантарион привличат не само с многобройните си полезни качества за здравето на човек, но и с красивите си жълти цветове и прекрасен аромат. В „Севън Сийдс“ ООД ви препоръчваме семената на Жълт Кантарион за вашата атрактивна ароматна градина в двора или в кашпи на терасата. Латинското име на красивото лековито растение е „Hypericum perforatum“. В страната ни е познато с различни имена, като Звъника, Христова Кръв, Порезниче, Билка на Свети Йоан, Христова Чудотворка и други.

Жълтият Кантарион е многогодишно нискостеблено растение. Адаптирано е много добре към климатичните условия в страната ни и издържа дори на минусови температури. Предпочита да вирее на слънчеви места. На височина Жълтият Кантарион достига около 30 – 80 см. Компактните му размери го правят много подходящо допълнение към градината на балкона или терасата засадено в кашпи и сандъчета. Препоръчва се да засеете семената в добре дренирана почва. 

Кога е най-подходящият сезон за засяване на семена на Жълт Кантарион? 

Пролетта е прекрасно време за сеитба на семената. Достатъчно е да ги разпръснете в саксия с навлажнена универсална почва и да ги покриете с тънък слой пръст. Поливайте редовно, за да стимулирате покълването на семената и след няколко седмици очаквайте да видите първите растения. Оптималното разстояние между насажденията е около 40 см. 

Структурата на Жълт Кантарион се състои от сравнитлно малки срещуположни листа с елипсовидна форвма с размер около 1 – 3 см. Цветовете се образуват на върха на дългото стъбло във формата на съцветие. Цъфтежният период настъпва през лятото – Юни – Юли. 

Жълтият Кантарион се нужда е от умерено поливане, но не понася добре преполиването. Обикновено не се налага допълнително наторяване. Ако почвата е бедна на хранителни вещества, може да подхранвате растението със специализирани торове. 

Цветовете са най-ценната и привлекателна част от билката Жълта Кантарион. Обагрени са в наситено жълто и притежават силен приятен аромат. Откъсват се свежи цветове и се запазва около 20 см от всяко стъбло с цвят. Най-подходящото време за събиране на реколтата е края на Юни, около Еньовден на 24 Юни. След събирането на реколтата цветовете трябва да се изсушат. За целта съберете стъблата в сноп (китка) и го сушете с цветовете надолу в проветриво и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. След около седмица билката ще е готова за използване. 

Какви са лечебните свойства на Кантарион Жълт?

Растението съдържа хиперицин, вещество, което действа положително върху обмяната на вещества в мозъка и покачване на нивата на серотинин – хормонът на щастието. В растението се съдържат още ценни флавоноиди, каротен, никотинова киселина, хиперфорин, етерични масла и дъбилни вещества. Билката се използва като естествен антидепресант, средство за подобряване на здравето на стомашно-чревния тракт, като противовъзпалително средство и т. н. 

Жълтият Кантарион се съчетава прекрасно с отглеждането на други растения. Създава прекрасен акцент в слънчеви цветове в градината, а ароматът му доставя наслада. Най-често се използва във формата на чай, приготвен от сушената билка. Други форми за използване на Жълт Кантарион включват  тинктури, отвари и билкови смеси. 
Красивото растение билка е непретенциозно откъм грижи и много полезно откъм качества. Поръчайте си сортовите семена сега и се убедете сами.

Разфасовка: 0,2 гр.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЖълт
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см, 70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив