МЕНЮ
КОШНИЦА

Италиански семена на Артишок виолетов от Франчи (Franchi)

Италиански семена на Артишок виолетов от Франчи (Franchi)
Италиански семена на Артишок виолетов от Франчи (Franchi)
3.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000212

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 2,5 гр. (около 40 - 50 бр. семена на Артишок виолетов от Франчи има в оригиналната опаковка).
  • Норма за сеитба: От 0,100 до 0,120 килограма за декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: От януари – април, или август – октомври.
  • Период на разсаждане: От април – семтември.
  • Схема на отглеждане: Дренирани и богати почви, при поне 20 градуса температура на почвата.
  • Вегетация: От 120 до 150 дена.
  • Характеристики на плода: Ядливи са съцветията, стигат до 7,5 – 12,5 в диаметър.

semenata.bg ще представи новонавлезлия в българското зеленчукопроизводство зеленчук семена на Артишок Виолетов от водещия италиански производител Франчи (Franchi). Както вероятно се досещате, сортът се слави със своята екзотичност. Впечатляваща е всъщност ядливата част от отгледаното растение. Тя представлява множество на брой съцветия с интересна форма и невероятен вкус.

Бързо навлизащите зеленчукови продукти се характеризират като многогодишна култура.

Екзотиката в сорта на виолетовия Артишок италиански се изразява в образуващите се цветчета, оформени като кошничка, която е сравнително голяма. Така оформената кошница, всъщност, наричаме глава. Тя се отличава със своя виолетов цвят. В кулинарните среди, ползваната част от растенията са люспите и дъното, като люспите са доста месести. Вкусът им напомня този на лешниците, орехите. Имат лек привкус на горчивина. Мнозина свързват вкуса с този на целината, лука.

Един интересен факт при виолетовите артишоци – при оформяне на самите съцветия, листенцата от външната страна образуват върхове, които са остри. Тези връхчета, е задължително да премахнете, преди да пристъпите към готвене.

Почистените плодчета лилав италиански Артишок вече бихте могли да ползвате в състава на разнообразни салати. Приятно странната им форма предполага ползването на плодчетата като украса на основни ястия, освен като тяхна добавка.

Виолетовият артишок на Франчи все повече се ползва в нашата кухня. Това се дължи не само на екзотиката на зеленчука, а и на неговите здравословни ползи за организма ни.

Познат е като антиоксидантно средство. Част от витамините с концентрирано количество са С и А. Полезни за нас вещества в артишока са желязото, калия и множество други.

Следващото нещо, касаещо здравословния виолетов артишок е факта, че той е диетичен. Мазнините и холестеролът липсват в неговия състав. Много често присъства в редица диети.

Трайността на зеленчуковия продукт не е особена, имайте го предвид. Съхраняването на свежестта бихте могли да направите като поставите зеленчуците в пликове в хладилник. При потъмняване на цветовете, потапяте в смес от вода с изстискан лимон, заедно с оцет. Така ще успее да се почисти.

Нормата за сеитбена процедура е следната – 0,100 до 0,120 килограма за площ – декар.

Сами преценете, колко семенца като количество ще ви е необходимо за избраното ви място, според зададената норма.

Семенцата бихте могли да засеете в два различни периода. Първият вариант е от студения януари до пролетния април. Вторият – от летния август до октомври месец.

Семената италиански от виолетов Артишок се засяват на гнезда. Схемата е следната – 25 - 30 / 25 – 30 сантиметра.

Целия период за събиране на готовата продукция е март – юли. Определящо за времето, е кога сте засявали семенцата.

Вегетацията на сорта от Италия продължава от 110 до 150 дена.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май, Юни, Юли
Цвят на плода/цветаСмесени цветове
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив