Зеле Марлу F1 (Marloo F1) семена на оригиналния японски сорт
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: SAKA027
Опции
Търсите ли качествен сорт зеле за късна есенна реколта? Зеле Марлу F1 е страхотен избор за градинарите, които търсят най-висококачествени семена за тяхната градина. Защо си заслужава да изберете семена на Марлу F1 зеле? За начало, сортът се предлага от един от лидерите на пазара за сортови семена, японската фирма Sakata (Саката) с отлична репутация и традиции в създаването на премум хибриди. Марлу F1 е зеле тип Тенасити. Зелките, които произвежда са едри и атрактивни.
Средното тегло на една зелка при добър добив е около 3 - 5 кг. На цвят зелките са зелени с уникален синкав нюанс. Вкусовите качества на зелето от този сорт са сред най-големите му предимства. Листата са крехки и вкусни, а ароматът е наситен. Зелето е богат източник на витамин С. Отличните вкусови качества и полезност правят Марлу F1 много добър избор за консумация свежо, на салати и т.н., както и за преработката му в кисело зеле, например.
Засяването на семената на този японски сорт зеле е през лятото – средата на юни – до средата на юли. По този начин растенията получават най-добрите условия за достигане на пълна зрялост за есенен добив. Размерът на зелките зависи от начина на отглеждане и осигуряване на оптималните грижи за растенията и от едрината на посева. Зелето е с отлична здравина, което го прави подходящо за транспортиране и съхранение.
Сред най-важните качества на Марлу F1 е високата устойчивост на този сорт зеле на заболявания, които могат да доведат до влошаване на реколтата. Зелките имат по-голяма устойчивост към бактериално увяхване (Xanthomonos) в сравнение с други сортове. Друго заболяване, срещу което имат добра резистентност е фузарийно увяхване.
Консумирането на прясно и кисело зеле има много големи ползи за здравето на човек във всяка възраст. Освен богат източник на витамин С, зелките съдържат още фибри, сяра, калий и други. Използва се за приготвяне на нискокалорични храни, като салати, супи, ястия и други. Марлу F1 сорт зеле е особено подходящ за приготвяне на кисело зеле, което е неизменна част от българската кухня. Ползите от ферментиралото зеле са огромни. Осигурява безценни пробиотици, които подобряват храносмилането и функцията на стомашно - чревния тракт и укрепват здравето на човек. Съдържанието на фибри спомагат за намаляване на холестерола.
Киселото зеле често се консумира в комбинация с различни видове месо – например свинско, особено през зимния сезон. Сред класическите рецепти за чорба с кисело зеле и свинско. Необходими са около 500 грама кисело зеле, 400 грама свинско месо, 70 грама ориз, няколко скилидки чесън и сушени люти чушки за пикантен вкус (по избор). Добавя се сок от кисело зеле – около 800 мл. Сокът от кисело зеле има прекрасен кисело-солен вкус и е богат на полезни вещества за здравето на организма. Много хора предпочитат да го консумират директно като напитка. Добавете около 70 грама олио към изброените продукти. Всички продукти се нарязват на ситно с големината на хапка. Супата се приготвя на котлона, като първо се запържва месото в олиото. След като месото е почти сготвено се добавят зелевия сок, ориза, чушките и около 200 мл вода. Оставя се на котлона до пълното сготвяне на ориза. Добавете скилидките чесън в края на готвенето, когато котлонът е спрян, а супата е покрита с капак.
Период на сеитба: Oт средата на месец юни до средата на месец юли.
Вегетация: около 90-100 дни.
Разфасовка: 1000 бр. семена на късно зеле, 2500 бр. семена на зеле и 10 000 бр. семки
Посочената цена на семената от Зелето Марлу F1 е с вкючен ДДС.
Семена | |
Кога се засява | |
Особености на растението | Хибридни сортове |
Цъфтеж/Беритба | |
Цвят на плода/цвета | Зелен |
Начин на засяване | Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 10 - 40 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |