МЕНЮ
КОШНИЦА

Захарно цвекло семена на сорт Пещера - сладък и високодобивен

Семена на захарно цвекло Пещера - уникален сорт с висок добив - Цвекло семена с отлична цена: 2.90 лв.
Захарно цвекло семена на сорт Пещера - сладък и високодобивен
3.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL367

Опции

Купи

Обичате ли сладкото? Търсите ли интересни растения, които да отглеждате в градината? Изберете семената на Захарно Цвекло Пещера, които може да закупите още сега от Севън сийдс ООД. Кореноплодното растение е известестно със своята сладост и полезни вещества. Именно то е сред културите, които се отгеждат за производството на бяла захар. Латинското име на Захарното Цвекло е „Beta vulgaris L.“.

Използват се всички части на растението, което го прави още по атрактивен избор за засяване в градината. Захарно Цвекло Пещера се отличава с голямо количество захар (захароза) в кореноплодите. Реколтата от този зеленчук се добива на втората година след засаждане. Растенията са двугодишни. През първата година на растеж Захарното Цвекло насочва енергията си към развиване на кореновата система и образуване на кореноплода. През втората година израстват стъблото, от което излизат листа, цветове и плодове.

Кога се засяват семена на Захарно Цвекло Пещера?

Препоръчителният период за засяване на семената на сладкия кореноплод са пролетните месеци от началото на Март до началото на Април.

Как да изберете най-подходящото място за засяване и отглеждане на Захарното Цвекло?

Известни са няколко особености, които трябва да имате предвид когато планирате засяването на кореноплодната култура. Например, желателно е да не засявате семената на същото място, на което сте отглеждали Захарно Цвекло предишния сезон, защото почвата се изтощава и рискувате да получите по-скромен добив. Изчакайте поне 4 – 5 години преди за засеете семена на сладкия кореноплод на мястото, на което сте го отглеждали преди. Редувайте отглеждането на Захарно Цвекло със засяване на бобови култури, както и ръж, пшеница и ечемик, защото те спомагат за обогатяване и възстановяване на нужните вещества в почвата. Пръстта трябва да е добре разорана, за да не задържа излишна влага. Направете щателно прочистване от плевели преди да засеете семена на Захарно Цвекло Пещера.

Препоръчва се да отглеждате кореноплода в редове. Засейте семената на дълбочина от около 3 – 5 см. Желателно е да предвидите поне 10 – 12 см между отделните растения и около 45 – 60 см между всеки ред. Вегетационният период продължава около 160 – 200 дни. 

Реколтата от Захарно Цвекло Пещера ще е готова за прибиране през есента на втората година след засяване, а именно месеците Септември – Октомври. Ясен знак, че кореноплодите трябва да се извадят е залиняването и пожълтяването на листата на растенията.

Съхраняване на Захарното Цвекло през зимата

Правилното прибиране на реколтата увеличава значително издръжливостта на кореноплодите на съхранение през зимата. Трябва да извадите цвеклото преди първите слани, защото замръзналите кореноплоди не могат да се съхраняват. Издърпайте от почвата растенията на Захарното Цвекло по възможност в ден, в който не вали, а пръстта е суха. Наредете изкопаните растения върху почвата за няколко часа, за да се изпари излишната влага. Почистете излишната пръст внимателно, без да наранявате кореноплодите. Не използвайте вода. Корените се изрязват внимателно с остър нож или ножици на около 3 см от началото на кореноплода. Съхраняването на Захарното Цвекло се препоръчва да бъде на сухо, хладно и тъмно място с добра вентилация.

Как се използва Захарното Цвекло?

Най-голямото му приложение без съмнение е в кулинарията. Кореноплодният зеленчук може да се консумира в свежо състояние като се нарязва или настъргва и се добавя в салати. В суров вид, Захарното Цвекло има подобен вкус на сладък морков. От листата се приготвят специалитети като сарми, яхнии и дори песто.

Норма за сеитба: 0,8 – 1 кг семена на дка

Вегетация: 160 - 200 дни.

Разфасовка25 гр. семена на захарно цвекло се съдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаСептември, Октомври
Цвят на плода/цветаЖълт
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностДвугодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаКонсервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив