МЕНЮ
КОШНИЦА

Жълт кантарион - семена от една лечебна билка (Hypericum perforatum)

Жълт кантарион - семена от една лечебна билка (Hypericum perforatum)
Жълт кантарион - семена от една лечебна билка (Hypericum perforatum)
1.30 лв.
 • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
 • Код: HSF0008

Опции

Купи
 • Цъфтеж: Цветчетата на Жълтия Кантарион (латинско име Hypericum perforatum) цъфтят в жълто през юни и юли.
 • Височина: От 30 до 80 сантиметра.                    
 • Осветеност на терена: Предпочита градини, които са изложени на слънце.              
 • Почвени условия: Дренирана почва.
 • Устойчивост на ниски температури: Студоустойчив вид билка.              
 • Дълговечност: Многогодишно.
 • Подходящо място: В градината и или на тераса в по-големи саксии и сандъчета.
 • Период на сеитба: Март и април.
 • Дълбочина на сеитба: Около 0,50 сантиметра.
 • Схема на отглеждане: Разстояние между растенията – 40 сантиметра.
 • Период за покълване: Няколко седмици.
 • Необходимост от поливане: Умерено.
 • Подходящи торове: По един път в месеца, ако е наложително с тор за подправки и билки за по-обилен цъфтеж.
 • Разфасовка: 0,2 гр.

Онлайн магазин градински semenata.bg Ви представя следващото си предложение, където сме включили семена на Жълт кантарион. Кантарионът е билково растение, принадлежащо към семейството Звънкови, от рода Звъника. Тревистата билка е многогодишна култура, с интересен аромат.

Листата на Кантариона в жълто са разпределени срещуположно и имат елипсовидна форма. Дължината им е от 1 до 3 см. Стеблата на кантариона стигат от 30 – 80 сантиметра, цъфтящите цветчета са обагрени в наситено жълто и са събрани в съцветия. Очаквайте цъфтеж на жълтия кантарион през летните месеци юни и юли. Най-подходящото време за сеене в случая е пролетта – март месец и април месец. Благоприятно време за събиране на билката е в края на юни, към 24-ти. По това време кантарионът е в интензивен разцвет. В такъв период всъщност се събират и повечето билки, рано сутрин, според българско поверие.

Обирането на кантариона става, като берете само стръкове, с дължина около 20 сантиметра, измерено от най-горната част на билката – върховете. Важен етап от брането – когато обирате въпросните стръкчета, внимавайте да не прибирате такива, при които цветчета вече са преминали цъфтежа си. Сбирате китките и оставяте да се изсушат, оставяйки цветовете обърнати към земята. Изберете за целта сянка и осигурете проветрение. Заедно с това мястото се избира така, че в помещението да не е много горещо.

Сушенето обикновено продължава около седем дена, толкова трябват на Жълтия кантарион, за да изсъхне добре, после го приберете в избран съд, препоръчително с капак – кутия или буркан.

Лечебната билка е известна със своите лечебни свойства за успокояване на нерви най-вече. В състава си кантарионът има Хиперцин – вещество, влияещо и регулиращо определени вещества, въздействащи на настроението ни. Използва се и при стомашни проблеми.

Можете да сеете цветното растение свободно в градината си. Освен полезен, той изглежда свежо и красиво, благодарение на ярките си жълти цветчета. Разнообразието в градината ще бъде определено положително.

Единственото, с което да се съобразите е слънчевото място. Това определено е благоприятно място за кантариона. Билката обича слънцето и топлината от лъчите му. Земята да е дренирана и плодородна. Ако се налага все пак можете да наторявате един път в месеца, ако е нужно това.

Засяването на семена на Жълт кантарион става през пролетта – месеците март и април. Семенцата се разпръскват и се посипват леко с пръст. Засявайте на 40 сантиметра от растение до растение.

Ако искате да съчетаете красивото с полезното ние от Онлайн магазин semenata.bg ви препоръчваме семената на Жълт Кантарион, с такова лечебно цвете в градината, ще разнообразите лехат с още едно прекрасно растение.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЖълт
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см, 70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив