МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на едра Хисарска капия - български сорт с отличен вкус и визия

Оригинални семена на пипер Хисарска капия - сладък и едър с много високи добиви - Пипер (чушки) семена с отлична цена: 1.40 лв.
Най-продаван
Семена на едра Хисарска капия - български сорт с отличен вкус и визия
1.90 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL373

Опции

Купи

Пипер едра Хисарска Капия е сред най-любимите сортове пипер от българските земеделци поради страхотната комбинация от качество и количество на реколтата, които осигурява. Хисарска Капия е познат на българския пазар от много години. Сортът е високодобивен. Отглежда се за средноранна реколта. Условията в централна България позволяват развиване на пълния потенциал на този сорт пипери и завидни добиви от декар – над 6 тона. 

Растенията, които се получават от семена на Хисарска Капия са с височина около 50 - 70см. Пиперът е едногодишно растение. Засяването на семената от този сорт ще ви дари със здрави и силни растения, които са устойчиви на заболявания, на промени в климатичните условия, като летни горещини и произвеждат много качествени капии. Растенията имат едри зелени листа. 

Засаждането на младите растения е препоръчително да бъде едноредово при схема 70/15-20 см за постигане на най-добри резултати. Най-впечатляващото за сорт Хисарска Капия е високият добив. Този български сорт чушки позволява добив до 6 тона от декар при подходящи условия. Реколтата се получава от разгара на лятото до средата на есента – юли - октомври или с други думи казано, около 100 - 110 дни вегетационен период спрямо засаждането им.

Кога е най-подходящото време за засяване на семена на червена капия Хисарска? Най-успешни резултати от сортовите семена се получават чрез производството на разсад. За да се постигне богат средноранен добив, семената трябва да се засеят през пролетта – март - април в предварително подготвени саксии с пръст или в лехи покрити с полиетиленово покритие (оранжерии от израелски полиетилен), за да бъдат защитени от ниски температури. Семената поникват при температура над 15 градуса по Целзий. Препоръчва се младите растения да се пикират на втори същински лист. Разсадът е  готов за засаждане на открито през късна пролет – май. 

Сорт Хисарска едра Капия може да се отглежда и като къснодобивен. За целта, сортовите семена се засяват директно в почвата на избраното място за отглеждане през месец май, когато опасността от ниски температури е отминала.

Едрата Капия Хисарска е доказателство, че голямото количество не винаги е за сметка на качеството. Сортът осигурява изобилна реколта от качествени капии, които се използват както за сурово консумиране, така и за консервиране и преработка. Плодовете на този български сорт пипер се транспортират успешно и имат добра съхраняемост.

Чушките, които ще ви радват от богатия добив са едри, с големина около 200 - 250 грама. Чушките имат конусовидна форма и дължина около 18 - 22см. Капиите са висящ тип. На външен вид, плодовете са плътни и лъскави. В ранна възраст са обагрени в светлозелен цвят, а в зряла възраст впечатляват с наситено неустоим червен цвят. 

Относно качествата им на зеленчук, чушките се отличават със сочност и месеста вътрешна част с дебелина на перикарпа около 6 - 7мм. Плодовете на Хисарската Капия са добре оформени и имат двустенна и тристенна форма. Пиперът има невероятни вкусови качества и сладост.

Устойчивост на заболявания – Пиперът от български сорт Хисарска Капия едра е с много добра устойчивост на бактериоза. Това качество на сорта в съчетание с високия добив и прекрасният вкус на чушките го прави предпочитан избор за масово производство от българските фермери.

Пиперът се използва за сурово консумиране, приготвяне на ястия и специалитети, консервиране и замразяване. Чушките са богат източник на разнообразие от витамини и минерали, като Витамин С, А, B и много други.
Броят семена, които се съдържат в 1 грам е около 150бр. Необходимото количество за засаждане на 1 декар е около 150 - 180 грама.

Обобщено, грижите за отглеждане на отличен добив от семена на Хисарска Капия включват засаждане на семената, разсаждане на младите растения, окопаване и редовно плевене, редовно поливане, наторяване. Наторяването с качествени специализирани торове ще увеличи добивите значително. Разгледайте разнообразието от торове,  които предлагаме, както и други сортови семена, които си заслужава да отглеждате в градината.
 

Разфасовка / брой семена: 1 гр. (около 150 бр. семена на едър пипер Хисарска капия), 5 гр, 10 гр., 50 гр. (около 7500 бр. семена).

Норма за сеитба: От 150 до 180 грама за дка.

Реколта: Над 6 тона от дка.

Период на сеитба: За средно-ранна сеитба – през март – април, за късна – краят на май.

Схема на отглеждане: Едноредово 70/15-20 см.

Вегетация: От 100 до 110 дена.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен, Червен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване
Устойчивост на болестиБактериоза

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив