МЕНЮ
КОШНИЦА

Едра бяла тиква - семена на сорт Пловдивска - страхотен вкус и отлични добиви

Семена на пловдивска тиква бяла 48/4 и едра - страхотен вкус и смайващи добиви - Тикви семена с отлична цена: 1.50 лв.
Най-продаван
Едра бяла тиква - семена на сорт Пловдивска - страхотен вкус и отлични добиви

Опции

Купи

Обмисляте да отглеждате високодобивен сорт тиква за късна реколта и се чудите кои семена да изберете?

Предлагаме ви да заложите на изпитаното и да си набавите качествени семена от едра бяла тиква Пловдивска 48/4. Този сорт тиква е добре познат на българския пазар и се цени високо както от земеделците, заради високите добиви, така и от любителите кулинари, които приготвят голямо разнообразие от рецепти със зеленчука.

Пловдивска 48/4 едра тиква е предназначена за засаждане за късен добив. Българският сорт бяла тиква ще ви дари с качествени плодове, с плоско кръгла форма и големина около 8 - 10 кг всяка. Тиквите имат гладка кора обагрена в белезникав бяло - сребрист цвят. Вътрешността на тиквите е ярко жълто - оранжева, с месеста сочна среда. Тиквите едри Пловдивски са ароматни и имат приятен вкус. Подходящи са за приготвяне на десерти, салати, солени гозби и сокове. 

Пловдивската тиква съдържа много полезни вещества за здравословното хранене на всички в семейството от най-малките до най-възрастните. Съдържа голямо количество каротини, които в организма на човек се превръщат в жизненоважния витамин А. Тиквите са нискокалоричен зеленчук, богат на фибри и микроелементи, което ги прави полезно допълнение към хранителни режими с цел справяне с наднорменото тегло, диабет и други. Съдържат и изобилие от витамин С, Е, фолиева киселина, желязо и други. Ядливите части от тиквата са вътрешността и семките.

Кога трябва да планирате засяването на семената на едрата бяла тиква Пловдивска 48/4?

Най-подходящото време е пролетта – края на април. Семената имат нужда от минимална температура от 10 С градуса, за да покълнат. Желателно е да предвидите достатъчно разстояние между отделните гнезда за всяко семе, защото тиквата е мощно обемно пълзящо растение. Препоръчително е да се оставят 200 см/200 см разстояние една от друга. 
Времето за покълване е около 7 дни, а вегетационният период е 130-135 дни. Тиквите растат бързо на слънчеви места и при осигурено редовно поливане. Реколтата се откъсва в края на есента, обикновено когато листата започнат да увяхват.

В 1 грам семена на бяла тиква Пловдивска 48/4 едра се съдържат 3 - 5 семена. За засяването на един декар площ ще са ви нужни 350 - 600 грама семе. Тиквите са едногодишни растения. След събиране на реколтата през есента листната маса загива при падане на температурите.

Тиквите от този сорт имат атрактивен вид, отлична плътност и твърдост и съхраняемост. Трябва да се съхраняват на сухо, хладно и проветриво място и ще запазят качествата си за дълго.

В българската кухня сред най-обичаните рецепти с тиква са тиквеник, тиква с мляко и печена тиква със захар. Качествата на този зеленчук се ценят по цял свят и често я добавят в супи, ястия, салати и други специалитети. Сок от тиква изобилства от витамини и минерални вещества, които подсилват имунната система, зрението и др. Пюрета от тиква подобряват храносмилането. Семките на тиквата също изобилстват от полезни вещества. Консумират се сурови и печени. Най-лесният начин да приготвите семена от тиква е да ги изсушите и опечете със сол. Вътрешността им е ядлива и много вкусна. 

Тиквата се съчетава прекрасно с други зеленчуци, плодове и подправки. Сред най-любимите комбинации по нашите ширини са поръсването на тиква със захар, канела и орехи и изпичането й докато напълно омекне. Този зеленчук има приятен сладникав вкус, но в повечето случаи се консумира не в свежо състояние, а след термична преработка.

Разфасовка: 5 гр. (около 15 - 25 бр. семена на Тиква Пловдивска едра бяла), 10 гр., 100 гр. и 500 гр.

Норма за сеитба: От 350 до 600 грама семенца за декар.

Реколта: -

Период на сеитба: От 10.04. - 25.04.

Период на разсаждане: -

Схема на отглеждане: Директна сеитба, гнездово.

Вегетация: От 130 до 135 дена.

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив