МЕНЮ
КОШНИЦА

Дръжкова (стъблена) целина семена на сорт Паскал представена от Севън сийдс ООД

Семена от дръжкова целина от Севън сийдс ООД
Най-продаван
Дръжкова (стъблена) целина семена на сорт Паскал представена от Севън сийдс ООД
2.40 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S001246

Опции

Купи

Целината е сред най-полезните растения, които може да отглеждате в градината си и да използвате по различни начини – като подправка, зеленчук, за приготвяне на консерви, туршии, запарки и други. В „Севън Сиийдс“ ООД с удоволствие ви представяме и предлагаме високодобивен и качествен сорт Целина Дръжкова Паскал (нарича се още Дръжковидна). 

Латинското име на ароматният зеленчук е „Apium graveolens“. Растението вирее в естествена среда в Азия, Африка и Европа. В България също се среща целина в диво състояние в районите при Черноморието и покрай реките Струма, Дунав и Марица. Полезните качества на интересния зеленчук са познати на човечеството още от Древността. Съществуват сведения за използването на Целината с лечебна цел в Римската Империя, Древен Египет и Елада. 

Всички части на Целината намират приложение в кулинарията. Структурата на растението се състои от кореноплод, стъбла и листа. Сорт Паскал се отличава с дълги месести зелени стръкове със страхотен вкус и наситен аромат. 
Растенията, които се раждат от сортовите семена са едри и достигат височина до около 50 – 60 см. Целината е ароматна, с прекрасни вкусови качества и крехкост. 

Кога е най-подходящият период за засяване на семената на Целина Паскал?

Препоръчва се семената да се засеят през първата половина на месец Март. За да се провокира процесът на покълване на семената, температурата на почвата трябва да бъде поне 3 С градуса. Направете сеитбата в редове, като оставяте по около 5 см разстояние между отделните растения. Дълбочината на засяване е около 0,5 – 1 см. Покълването на семената може да отнеме до 3 седмици в зависимост от условията.

Какви са оптималните условия за отглеждане на Целина Паскал стъблена (дръжкова)?

За начало, изберете рохка и богата на хумус почва за засяване на семената. Поддържайте пръстта влажна през цялото време. Вегетационният период на Целината е сравнително дълъг  и продължава около 110 дни.
Откъм изисквания за светлина, препоръчва се да отглеждате Целината на слънчеви места. Засенчване на растенията може да доведе до отслабване им, издължаването на стъблата и по-малки кореноплоди. За да постигнете оптималните резултати със сорт Целина Паскал, осигурете редовно поливане и избягвайте засушаване, наторявайте редовно със специализирани торове и отглеждайте този зеленчук на слънчево място. 

Целината е страхотна подправка за салати. Листата и стъблата на растението се използват за консумиране в свежо състояние и за приготвяне на ястия и супи. От Целина Паскал се приготвят зеленчукови сокове и смутита, които изобилстват на полезни вещества. В листата, стъблата и кореноплодите се съдържат големи количества аспарагин, етерични масла, амини и глутамин и други. Ползите от консумиране на Целина са огромни. Действа благоприятно за облекчаване на ревматични болки, има диуретично действие, помага за сваляне на високо кръвно налягане, бори се с лошия холестерол, подобрява имунната система и други. 

Освен в свежо състояние Целината се използва широко и за приготвянето на консерви и туршии, където уникалният й аромат придават страхотен завършек на рецептите. 

Листата и стъблата на Целината могат да се замразят за по-дълготрайна употреба. 

За тези от вас, които искат да отглеждат Целина Дръжкова Паскал в големи количества, сеитбената норма е около 20 – 30 грама на декар. 

Норма за сеитба: От 20 до 30 гр. семена на стъблена целина за декар.

Реколта: -

Период на сеитба: От 01.03. - 15.03.

Вегетация: Около 110 дена.

Разфасовка / брой семена: 3 гр. около 7000 - 8400 бр. семена на целина дръжкова (стъблена) Паскал има в опаковката представена в каталога на Севън сийдс ООД

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив