МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена за Дитмарско зеле ранен български сорт

Семена за Дитмарско зеле ранен български сорт - Зеле семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена за Дитмарско зеле ранен български сорт
1.60 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSG0021

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 5 гр. семена за Дитмарско зеле. В един грам се съдържат около 250 бр. семена.
  • Норма за сеитба: 50 – 60 гр. семена на Дитмарско зеле са нужни за един декар площ планирана за зеле.
  • Реколта: При добра агротехника и редовни грижи между 2,5 до 3 тона на декар е реколтата от зеленцето.
  • Период на сеитба: За ранно производство, семената се засяват за разсад през февруари – март, а за средно ранно производство през Април – Май месец.
  • Период на разсаждане: Май.
  • Схема на отглеждане: Между редовете 60 см, а между зелето около 30 – 40 см.
  • Вегетация: Ранното Дитмарско зеле има вегетация средно  98 - 110 дни.
  • Характеристики на плода: Ранното зеле е с отличен вкус. Подходящо е за прясна консумация, но може и да се консервира. Едрината на главестото зеле е 1,5 – 2 кг, а формата на зелките е овална, цвета типичен за бялото зеле със зелен нюанс.  

Сорт Дитмарско зеле на семена може да поръчате онлайн от Semenata.Bg! Ранното българско зеле се отглежда чрез разсад. Желателно е да си го приготвите от семена най-късно до края на април – началото на май, за да може да го разсадите на открито по-рано от зеле Кьосе 17 или друг късен сорт главесто зеле. Разстоянието между разсадите е около 40 см, а от ред до ред се оставят по около 60 см. Периодът на вегетация на вкусното българско ранно Дитмарско зеле е между 98 – 110 дни.   

Сорта формира средно едри глави с тегло 1,5 до около 2 кг. Овалната му форма и цвят са характерни за бялото главесто зеле и не е червено като зеле Пазарджишко подобрено. Най-добре засявайте разсада от семена на зеле Дитмарско в плодородни почви и поливайте редовно. Зелето е култура, която е чувствителна на засушаване. Освен това редовно преглеждайте посевите за следи от вредители или болести.

Ако откриете гъсениците или други животинки или симптоми, най-добре е да се консултирате с агроном. Това са специалистите, които могат да Ви насочат към правилната диагноза, а оттам и лечение на любимото Ви зеленце.
Не се притеснявайте, ако сте новак в градината. Зелевите култури не се отглеждат много трудно и са подходящ зеленчук за старт на хоби градинарите. 

Нека си припомним и някои варианти за употреба на реколтата от зеле Дитмарско. Първото нещо, което ни хрумва е наистина добрата комбинация на ситно нарязано зеле със настъргани моркови. За любителите на ядките, може да се добави и шепа натрошени орехи или лешници. Чудесна декорация са листенцата магданоз и резенче лимон, а защо не и пеперуди от доматчета.

За любителите на киселото зеле, то могат да разчитат на сорт Дитмарско зеле дори за консервиране, макар че може би по-популярният вариант за тази цел е зеле Кьосе 17.

Засейте семена на Дитмарско зеле като ранно, а след месец-два може да подготвите разсада и за някой любим късен сорт като Кьосето или Пазарджишкото подобрено.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеВисока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив