МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Див Чесън (Левурда) - растение с наситен аромат и изненадващи ползи

Семена на див чесън или Левурда (мечи лук) - зеленчук с наситен аромат и изключителна полза - Левурда семена с отлична цена: 1.90 лв.
Семена на Див Чесън (Левурда) - растение с наситен аромат и изненадващи ползи

Опции

Купи

Левурда е страхотен листен зеленчук, който все още не получава популярността, която заслужава поради невероятния си вкус, полезни свойства и атрактивен вид. Левурда с латинско име Allium ursinum е позната и с наименованията, мечи лук, див чесън, див лук и други. Отглеждането на левурда в градината ще ви донесе истински удоволствие не само заради прекрасния вкус, аромат и източник на витамини и полезни вещества, но и със своята декоративна стойност с красотата на белите си цветове, които мнозина оприличават на момини сълзи. 

Това многогодишно луковично тревисто растение се среща в природата по цели поляни в Европа и Азия. Интересно е, че названието “мечи лук” за левурдата произлиза от вярването, че мечките се хранят с това растение след събуждане от зимен сън, за да възстановят силите си. В кулинарията се използват всички части на дивия лук – дългите тънки листа, стъблата и луковиците. Растението има приятен аромат, който идеално допълва салати при консумиране в прясно състояние или ястия с месо, бобови култури и други.

Кое е най-подходящото място в градината за засяване на семена на див лук?

Растенията виреят много добре на шарена сянка. Слънчевите места също са подходящи за отглеждането им, но трябва да се увеличи поливането. Левурдата е влаголюбиво растение, но бъдете внимателни да не го преполивате. Дивият лук е тревисто растение с височина около 15 - 20 см. Образува дълги тънки листа с много приятен аромат и леко пикантен вкус.

Най-подходящото време за засяване на семената на левурдата директно в градината е есента, тъй като луковичките имат нужда от студен период преди да започнат да се развиват. Засадете ги октомври - ноември и спазвайте разстояние между тях около 30 х 30 см, на около 1 см дълбочина в почвата. Ако предпочитате да изчакате до пролетта, засейте семената през февруари - март. 

Левурдата цъфти с много нежни бели цветчета в началото на лятото. Цъфтежният период продължава около 20 дни.

Кога се получава реколтата от див чесън?

Перфектният период за бране на листата на левурдата е точно преди цъфтеж. Счита се, че тогава листата на растението достигат пик във вкусовите си качества и полезност. Желателно е да се отрежат само част от растенията, за да може левурдата да се възстанови напълно. Дивият лук е страхотен листен зеленчук за директна консумация свеж. Ако искате да съхраните растението, листата могат да се нарежат и замразят или да се изсуши и стрие за подправка за поръсване.

Левурдата е богат източник на витамин С, А, витамини от групата В и други. Съдържа калий, желязо, аминокиселини, селен и т.н. Консумирането на див лук улеснява храносмилането. Полезните вещества, които съдържа подобряват здравето на мозъка, спомага за понижаване на лошия холестерол и високо кръвно налягане, тонизира и подсилва имунната система. От столетия дивият чесън се ползва и като билка за лечение на стомашни проблеми поради силното й бактерицидно действие. 

Ароматът на чесън на левурдата е лек и приятен, което прави растението идеалната подправка за добавяне на лек чеснов аромат и вкус. Използва се за приготвяне на сосове, песто, салати и консерви.  

Разфасовка: 0,5 гр. или 60 - 100 бр. семена на Левурда (див чесън) в дна опаковка на фирма Флориян Русе.

Период на сеитба: Директна сеитба – октомври и ноември, за разсад – февруари и март.  

Период на разсаждане: Март, април.

Схема на отглеждане: Леко сенчести места. Умерени поливания.

Семена
Кога се засяваОктомври, Ноември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив