МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Валериана за саксия и градина - Valleriana officinalis, Лечебна Дилянка

Семена на Валериана (Лечебна Дилянка, Котешка билка) - (Valleriana officinalis) - Валериана семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена на Валериана за саксия и градина - Valleriana officinalis, Лечебна Дилянка
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: SZ14050

Опции

Купи

Лечебното растение Валериана е широко разпространено по нашите ширини като диворастящо, а от 18 век, билката е култивирана и с успех се отглежда в градината или в сандъчета на балкона. Култивираните растения осигуряват по-изобилна реколта, затова много градинари предпочитат да засеят семената на Валериана и да я отглеждат в най-оптималните условия за развитие и добив. 

Латинското име на билката е „Valleriana officinalis“ и в превод означава „да си здрав“. Съществуват различни митове и истории как Валерианата е получила името си. Едно нещо е сигурно – лечебните способности на билката като естествен седитив са познати още от Древността. В България, Валерианата е позната като Котешка Билка и Лечебна Дилянка.

Валерианата е многогодишно растение (някои сортове са двугодишни), което е адаптирано много добре към климатичните условия по нашите ширини. Най-ценната част от билката са нейните корени. Коренището й добре разклонено, късо и гъсто с дебел основен корен, достигащ до 2 - 3 см в диаметър. Етеричните масла, които се съдържат в корените са причината за специфичната миризма на подземните части на растението. 

Надземната част на Валериана достига до около 1,5 – 2 м на височина. Структурата на растението се състои от право цилиндрично стъбло, което завършва със съцветие със ситни цветчета обагрени в лилаво, розово или бяло. 
Валерианата много често се отглежда като двугодишна култура. През първата година растението насочва енергията си към развитие на розетката. През втората година се образуват плодовете и семената. Не рядко Валерианата образува цветоноси дори през първата година след засяване. Опитните градинари отрязват тези цветоносни стъбла, защото в противен случай реколтата ще е по-слаба. 

Какви са оптималните условия за отглеждане на Валериана?

Растението е влаголюбиво и вирее най-добре на рохки плодородни почви. Тежките глинести почви не са добър избор за Валерианата. Желателно е да се подхранва с торове особено ако почвите са сравнително бедни на хранителни вещества. Откъм изисквания за светлина, Дилянката се развива успешно както на слънчеви места, така и на по-сенчести терени. Като диво растение се среща около поречията на реки и около водни терени, както и в ниските части на планините. 

Засяването на семената на Валериана се препоръчва или чрез директна сеитба през летните месеци или чрез предварително приготвяне на разсад в периода Декември – Март. Желателно е семената да се заровят на дълбочина не повече от 2 см. Оптималното разстояние между насажденията трябва да е около 20 – 30 см. Семената покълват за няколко седмици при температура около 18 – 21 С градуса. 

Валерианата се отглежда заради силните лечебни свойства на корените. Добивът, т. т. изваждането на корените на билката се случва през есента. След изравянето им от земята трябва да се почистят добре и да се изплакнат на течаща вода. Препоръчва се да се сушат на открито в помещения с много добра вентилация. 

Ако искате да използвате сушилня за сушенето, не надвишавайте температура над 40 С градуса. След пълното изсушаване на корените те могат да се съхраняват в плътно затварящи се съдове или пликове. Корените съдържат дъбилни вещества, алкалоиди и органични  киселини. 

Интересен факт за растението е, че привлича котки. Счита се, че причината за това се крие в сходни вещества, които се съдържат в корените на Валериана и в котешката урина. 

Разфасовка: 0,75 гр. семена на Валериана лечебна се съдържат в опаковките, представени в каталога на Севън сийдс ООД.
 

Семена
Кога се засяваМай, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаОктомври, Ноември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаКонсервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив