МЕНЮ
КОШНИЦА

Бораго семена (Пореч) с ядливи цветове - специална селекция представена от Севън сийдс ООД

Семена на Пореч (Бораго) - ядливи цветове - Пореч семена с отлична цена: 4.50 лв.
Бораго семена (Пореч) с ядливи цветове - специална селекция представена от Севън сийдс ООД
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S00Z163

Опции

Купи

Бораго (Пореч) е растение с интересен вкус, атрактивни цветове и разнообразие от полезни свойства, които привличат вниманието на все повече градинари в страната. Ако и вие се интересувате от засяване на семената на екзотичната билка, попаднали сте на правилното място. Поръчайте качествени семена от нас в „Севън Сийдс“ ООД, за да обогатите градината си още през предстоящия сезон. Пореч е растение билка, което е известно и с имената „Бораго“, „Борагине“ и „Краставична трева“. Латинското му наименование е „Borago officinalis“. 

Кое е най-необичайното и интересно качество на Пореч (Бораго)?

Вкусът на листата на растението силно наподобява този на краставицата. Тази особеност му осигурява място в многобройни рецепти за вкусни и полезни салати, супи и ястия и му дава названието „Краставична трева“. 

Пореч е едногодишно растение. Не понася застудяването. Достига височина до около 50 см. Стъблото и листата на Пореч изглеждат с мъхеста текстура, заради многобройните власинки, които ги покриват. Растението цъфти с красиви синьо – лилави цветове. Те имат сладък вкус, който според мнозина наподобява сладостта на меда. Пореч е медоносно растение и често се засява от земеделци, които искат да привличат опрашващи насекоми към културите, които отглеждат.

Цветовете на Пореч също имат приложения в кулинарията, особено за създаване на атрактивна декорация на десерти и сладкиши с ядливи материали. 

Кога е най-подходящият период за засяване на семената?

Най-лесният начин за отглеждане на едногодишната билка е чрез директна сеитба в края на пролетта, когато външните температури се затоплят – края на Април – Май. За по-нетърпеливите почитатели на Пореч може да засеете семената и по-рано за стартиране на разсад още през Март. Докато съществува рискът от слани, обгрижвайте разсада на закрито и защитено място. В края на пролетта може да го разсадите на открито. 

Засяването на семената трябва да бъде на дълбочина от около 1 см. Нужното разстояние, което да предвидите между отделните растения е около 20 см. Очаквайте покълването на семената на Пореч да се случи след около 14 до 30 дни след засяването им.

Пореч може да се отглежда в градината и на терасата в дълбоки кашпи и сандъчета. Препоръчва се да изберете място с плодородна почва за засяване на билката. В случай, че почвата е бедна на хранителни вещества, приложете схема за подхранване с торове за цъфтящи растения. В „Севън Сийдс“ ООД разполагаме с разнообразие от минерални или органични торове предназначени за подхранване на този тип растения. 

Поливането на Пореч трябва да е умерено. Избягвайте засушаване на растенията. В някои случаи това няма да им навреди, но оптималните условия за отглеждане на билката изисква редовно поливане. 
Откъм условия за светлина, Пореч вирее успешно  както на слънчеви терени, така и на полусянка, което дава много възможности за отглеждането му в различни части на градината. 

Цъфтежният период на билката продължава от месец Август до Октомври. 

Пореч създава красиви синьо – лилави акценти в градината и се съчетава много добре с различни други растения подправки и билки. Семената на растението са източник на етерично масло, което съдържа гама – линоленова киселина с мощни противовъзпалителни свойства. 

Пореч има и действие на естествен антидепресант чрез приготвянето на чай от цветовете и листата му. В билколечението се правят и отвари от растението за лечение на кожни възпаления и обриви.

Разфасовка: 5 гр. семена на Бораго (Пореч) се съдържат в една опаковка, представена в каталога на Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаСин, Ядлив цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция, Отглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, За изсушаване, Декорация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив