МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от ароматен Девесил (Levisticum officinale, Девесил, Лющян)

Семена на Девисил (Levisticum officinale, Девесил, Лющян)
Семена от ароматен Девесил (Levisticum officinale, Девесил, Лющян)
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S012426

Опции

Купи

Чували ли сте за ароматната подправка с интересното име северна гръкляноглътка? Ако това название не ви говори нищо, то със сигурност ви е познато по-популярното име на растението - подправка – ароматен Девисил (изписва се и като Девесил и Дивисил). Част от други интересни имена на девисила са още Русалка, Лющян, Селим, Кръстатка и други, а латинското название е Levisticum officinale. 

Девисилът се използа много широко в кулинарията и затова присъства в разнообразните ароматни градини за билки и подправки. При нас ще откриете висококачествени семена на Девисил, както и голямо разнообразие от сортове на любимите ви подправки и по-екзотични предложения, които също заслужават вниманието на авантюристичния градинар.

Девисилът е високорастящо растение от род Сенникоцветни и достига до завидните 2 м. Структурата му се състои от високи тръбести стебла, към които са прикрепени големи тънки тъмнозелени листа. Най-ценните части от растението са неговите корени, листа и плодове, от които се извлича етерично масло с лечебни бактерицидни свойства за третиране на възпаления и дразнене по кожата.

Девисилът е студоустойчиво многогодишно и непретенциозно откъм грижи растение. Отглежда се както в градини, така и в кашпи на балкона. Изборът на подходящ съд за засаждане на Девисилът трябва да се съобрази с размерите, които може да достигне на височина. Желателно е саксията да бъде с диаметър от поне 30 см и достатъчно голяма дълбочина. 

Слънчевите места се отразяват най-добре на развитието на Девисила. Това ароматно растение вирее прекрасно при осигурено добро ниво на влага и редовно подхранване с подходящи торове. Ние имаме какво да ви предложим и в тази насока. Разгледайте асортиментът ни от торове за билки и подправки, за да се подготвите за предстоящия сезон.

Кога е най-подходящото време за засяване на семената на ароматен Девесил? 

Пролетните месеци определено са най-добрият период за засяване на тази билка. През месец март засейте семената на дълбочина от около 1-1.5 см и осигурете редовно поливане. Въпреки, че Девисилът е студоустойчив се препоръчва първите седмици да предпазвате разсада от резки промени в температурата и да го отглеждате на закрито. В края на Април и първите седмици на Май разсадете младите растения като оставите поне 50 см между всяко.

Цъфтежният период на Девесилът е в разгара на лятото – юли – август през втората година след засяване на семената. Цветовете са обагрени в жълто. Редовното поливане е от съществено значение при отглеждането на подправката, защото растенията не понасят добре горещините и загиват при продължително засушаване.

Девесилът е билка, която е позната от хилядолетия. Сред най-известните ползи на растението е благоприятното му действие при стомашни неразположения.

Девисилът се консумира по различни начини. Листата могат да се използват в свежо състояние като се нарежат и добавят към желаните ястия, салати и т.н. Мнозина почитатели на подправката я нарязват и замразяват. В допълнение, листата и корените на растението могат да се изсушат и да се използват като подправка за поръсване. Девисилът се добавя и в консерви и за мариноване. Комбинира се отлично и с редица други подправки познати на българската трапеза, като матданоз, целина и др. От корените и листата се приготвят отвари за облекчаване на обриви и кожни възпаления.

В Средните Векове от растението са се приготвяли ободряващи напитки в Англия. А според народни вярвания името “Девисил” в България произлиза от „девет сили”, което подсказва неговите свойства да подсилва организма.

Разфасовка: 1,5 гр. семена на Девесил ароматен се съдържат в опаковка
 

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив